Могућности за унапређење конкурентности пољопривредно-прехрамбеног сектора у функцији одрживог економског развоја

За процес реализације пројекта POT4food задужени су Економски факултет у Суботици, Универзитет у Новом Саду и Економски факултет, Универзитет у Београду, заједно са спољним сарадником Институтом за развој пољопривреде у транзиционим економијама из Лајпцига.

Пројекат бр. 10911

О пројекту

Основни циљ пројекта је откривање фактора који утичу на конкурентност пољопривредно-прехрамбеног сектора Републике Србије, што обухвата истраживање читавог ланца снабдевања храном: фарми, произвођача хране и потрошача. Такође, пројекат покрива спољнотрговинску конкурентност целе земље.

Интегрисани приступ ланцу снабдевања храном

Фокус истраживања обухвата читав ланац снабдевања храном: од фарми, преко произвођача хране, до потрошача.

Истраживање конкурентности

Објављивање научно-истраживачких радова у високо рангираним међународним часописима.

Конференција и панел дискусија

Организовање сесије на научној конференцији и панел дискусије са представницима привреде, науке и креатора политике.

Међународна и домаћа сарадња

Сарадња више организација ради размене знања, са намером да се искористи међународна и национална експертиза у пољопривредно-прехрамбеном сектору.

Препоруке прилагођене индустрији

Развој смерница и најбоље праксе за пољопривредно-прехрамбене компаније како би се побољшала њихова конкурентност у складу са принципима одрживости.

Препоруке креаторима политика

Предлог ефикасних политика и регулаторних оквира који могу побољшати конкурентност уз промовисање одрживости у пољопривредно-прехрамбеном сектору.

Захвалница:

Пројекат POT4food је одобрен за финансирање у оквиру Програма за изврсне пројекте младих истраживача и научника у раној фази каријере – ПРОМИС 2023. ПРОМИС 2023 је намењен подршци изузетним пројектима младих истраживача у раној фази каријере, до 7 година након завршетка докторских студија (за детаље кликните овде). У складу са дефинисаним циљевима Програма ПРОМИС 2023, пројекат POT4food има за циљ да оснажи младе научнике да управљају пројектима и омогући чвршћу сарадњу младих истраживача из различитих институција у научноистраживачкој делатности – Економски факултет у Суботици, Универзитет у Новом Саду, Економски факултет, Универзитет у Београду и Института за развој пољопривреде у транзиционим економијама из Лајпцига.

Scroll to Top