О пројекту

Како је Србија у процесу европских интеграција, веома је важно радити на унапређењу конкурентности пољопривредно-прехрамбеног сектора сагледавајући стратегије и политике Европске Уније, као и усаглашавање мера и механизама у Србији са Европском Унијом. Фокус пројекта ПОТ4фоод је ланац снабдевања храном и сагледавање могућности за унапређење конкурентности његових главних сегмената: пољопривредне производње, прехрамбене индустрије и дистрибуције хране.

 

Активности пројекта ПОТ4фоод имају за циљ да попуне празнине у компетентно заснованом приступу истраживању проблема конкурентности пољопривредно-прехрамбеног сектора Србије, који ће садржати и предлог мера за унапређење пољопривредно-прехрамбена производње са циљем одрживог економског развоја: Стратешки водич са препорукама креаторима политика. Императив је да сви резултати буду доступни заинтересованим странама и да буду одмеравани кроз имплементацију предложених мера и инструмената на институционалном нивоу.

 

План реализације пројекта састоји се од четири радна пакета који обухватају неколико циљева:

 

РП1: ПРИПРЕМА И КОНТРОЛА КВАЛИТЕТА:

  • Иницијални састанак у Суботици за припрему пројектних тимова и успостављање научно-истраживачке базе.
  • Извештај о потребама за анализу тренутне ситуације у пољопривредно-прехрамбеном сектору Србије.
  • Идентификација кључних заинтересованих страна и потенцијалних партнера за извођење пројекта.
  • Имплементиран план контроле и праћења квалитета како би се обезбедио квалитет.
  • Спровођење процедура интерног извештавања и провере квалитета.
  • Екстерна евалуација коју спроводе спољни експерти за евалуацију пројектних активности.

 

РП2: ИСТРАЖИВАЊЕ КОНКУРЕНТНОСТИ:

  • Фокусира се на истраживање конкурентности у пољопривредно-прехрамбеној индустрији.
  • Структура за шест научних радова на основу извештаја о потребама.
  • Главне теме су ефикасност пољопривредне производње, перформансе пољопривредно-прехрамбене индустрије, тржиште хране, понашање потрошача и трговинска конкурентност пољопривредно-прехрамбених производа.
  • Четири рада ће бити послата на рецензију престижним часописима.
  • Два рада о конкурентности пољопривредно-прехрамбеног сектора Србије бицће представљена на научним конференцијама.
  • Ови документи чине основу за панел дискусију и Стратешки водич са препорукама политике.

 

РП3: КОНФЕРЕНЦИЈА И ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА:

  • Верификација истраживачких резултата кроз подстицање дебате са заинтересованим странама.
  • Посебна сесија ће бити организована на конференцији „Strategic Management and Decision Support Systems in Strategic Management“ на Економском факултету у Суботици, Универзитет у Новом Саду.
  • Панел дискусија ће се одржати на Економском факултету у Суботици, Универзитет у Новом Саду, са представницима пословног и академског сектора и креаторима политика.
  • Завршни састанак ће резимирати резултате пројекта и развити идеје за будућа истраживања.
  • Стратешки водич са препорукама за унапређење политика ће бити укључен у курикулум Економском факултету у Суботици, Универзитет у Новом Саду, у оквиру предмета Основе аграрне економије и Тржиште пољопривредно-прехрамбених производа.

 

РП4: КОМУНИКАЦИЈА И ДИСИМИНАЦИЈА:

  • Израда Водича за дисеминацију, укључујући дефинисање логотипа, визуелног идентитета и поступка промоције.
  • Оснивање wеб странице и профила на друштвеним мрежама.
  • Редовно промовисању активности пројекта како би се повећала свест јавности.
  • Састављање Извештаја о комуникацији и дисеминацији како би се резимирале све активности пројекта.
Scroll to Top